Bevallingscursus: Grip op je bevalling

Nuchtere en eerlijke voorbereiding op jouw bevalling.

Naast voorbereiding op een natuurlijke bevalling, aandacht voor
medische ingrepen.

 • Regie houden in iedere situatie
 • Ademhalingsoefeningen
 • > 3.500 tevreden cursisten
 • Docent: ervaren verloskundige
 • Door verloskundigen
 • 4,4 sterren
 • > 11.500 cursisten
 • Bijna altijd vergoeding verzekering

Door verloskundigen

> 11.000 zwangeren gingen je voor

4,4 sterren, honderden reviews

Bijna altijd vergoed door verzekering

Bevalcursus: kracht van eigen keuzes en herhaling

Je bent op zoek naar antwoorden in een wereld waar veel informatie beschikbaar is. Op welke manier wil je jouw kindje ter wereld laten komen, wat past bij jou? Hoe kun je het beste omgaan met pijn en wat als een medische ingreep geadviseerd wordt? Je leert welke vragen je kunt stellen om tot een weloverwogen keuze te komen. Om de ingreep wel of juist niet te laten uitvoeren, want JIJ bent de baas, jullie beslissen…

Door de gehele cursus heen word je geprikkeld om keuzes te maken die passen bij jou. Je ontvangt hiervoor de benodigde kennis en informatie. Door het maken van je eigen keuzes, groeit het vertrouwen in jezelf en in je bevalling.

Naast de kracht van je eigen keuzes, besteden we aandacht aan de kracht van herhaling. De kracht van herhaling is belangrijk voor je brein, zo blijft de informatie het beste hangen. Je krijgt een half jaar toegang, hierin kun je de gehele cursus, of een aantal lessen, zo vaak herhalen als je wilt.

Waarom kiezen voor deze bevallingscursus?

Binnen deze cursus leer je alles over je bevalling. De opbouw is logisch en aangevuld met animaties, zodat alles goed te volgen is.

Je ontdekt wat emoties en hormonen met je doen tijdens je bevalling, hoe je pijn tijdens je bevalling op kunt vangen en positief om kunt zetten, welke keuzes je kunt maken betreffende pijnstilling, de plaats van bevallen, je geboorteplan en wat je kunt verwachten het eerst uur na de geboorte van je kindje.

In verschillende lessen krijg je praktische oefeningen zoals ademhalings- en ontspanningstechnieken en welke houding op welk moment het meest effectief is. Wist je bijvoorbeeld dat in rugligging je bekken tot wel 30% kleiner is dan in zittende houding?

Natuurlijk wordt ook je mindset niet vergeten. Je leert hoe je eventuele negatieve gedachten of angsten om kunt zetten in een positieve mindset en wat het belang hiervan is.

Na het volgen van deze cursus weet jij dat je het kunt, want echt:

Bevallen, jij kan het!

Wat je kunt verwachten van deze bevalcursus

Binnen deze praktische, nuchtere cursus leer je op jezelf te vertrouwen en de juiste keuzes te maken. Keuzes die echt bij jou (en je partner) passen.

Je krijgt een eerlijk beeld van je bevalling en handvatten om met iedere situatie om te gaan, ook als er een medische ingreep nodig zou zijn. Na het volgen van deze cursus sta jij stevig in je schoenen en leef je vol vertrouwen naar je bevalling toe.

Ook je partner wordt niet vergeten, sterker nog er is veel aandacht voor de rol van de partner tijdens de bevalling. Want bevallen doe je samen. Heb je geen partner? Dan hopen we dat je een bevalmaatje hebt die deze cursus ook bekijkt en zo weet wat hij of zij kan doen om jou optimaal te ondersteunen.

Bevalcursus voor rust in je hoofd, neem afscheid van twijfels

Of je nu voor de eerste keer in verwachting bent of al een kindje hebt. Met deze cursus zorg je voor een gepaste voorbereiding, neem je afscheid van twijfels en creëer je rust in je hoofd.

Op een prettige manier en in goed gedoseerde onderdelen, word je ingewijd in de meest essentiële informatie. Informatie waardoor jij de juiste keuzes kunt maken en je goed voorbereid bent op je bevalling.

  Inhoud van de bevallingscursus Grip op je bevalling

  Les 1 - Het begin van je bevalling

  In de eerste les starten we bij het begin van de bevalling. Hoe begint je bevalling en wat is het verschil als je een eerste of volgende kindje krijgt? Via animaties laten we zien wat er in je lijf gebeurt en waarom de eerste 4 centimeter bij een eerste soms best lang kan duren. Zijn het voorweeën of begin bevalling?

  Om te downloaden - Tips voor de eerste 4 centimeter ontsluiting en tips bij een kalme ademhaling.

  Om te luisteren - Ontspannen met de kalme ademhaling.

  Les 2 - De actieve fase

  Van 4 cm naar volledige ontsluiting. De weeën worden steeds iets sterker, je krijgt handige tips en tools om met de pijn om te gaan en leert welke ademhaling op welk moment effectief is. Je partner leert hoe hij of zij jou het beste kan ondersteunen. Heb je geen partner? Dan hopen we dat je een bevalmaatje hebt. Het belang van een maatje die je steunt en weet wat hij of zij op welk moment kan doen is groot.

  Om te downloaden - Tips bij 4 centimeter ontsluiting tot volledige ontsluiting, informatie voor je partner en conditionering waarbij je werkt aan een positieve mindset.

  Om te luisteren - De flankademhaling, de roosademhaling en samen ontspannen en verbinden.

  Les 3 - Volledige ontsluiting

  Je hebt volledige ontsluiting en mag gaan persen, maar hoe doe je dat? De pershoudingen komen uitgebreid aan bod, wist jij dat je bekken zo’n 30% groter is bij sommige houdingen?

  Verschillende perstechnieken worden uitgelegd en geoefend. In een animatie laten we zien welke weg je baby af moet leggen en hoe houding helpt om het makkelijker te maken.

  Je krijgt antwoord op vragen als: ga ik poepen tijdens de bevalling? Hoezo past het hoofdje door mijn vagina? En nog zoveel meer.

  Om te downloaden - Pershoudingen, perstechnieken, wat heeft de verloskundige in haar verlostas en wat neem je mee naar het ziekenhuis.

  Les 4 - Het gouden uur

  Het eerste uur na de geboorte van je baby noemen we het gouden uur en dat is niet voor niets zo. Leer waarom dit uur zo belangrijk is voor je baby en zeker ook voor jullie. In een prachtige video zie je dat de baby al kan kruipen als je hem of haar de tijd geeft.

  Les 5 - Ontspannen

  Tijdens je bevalling is het belangrijk om ontspannen te zijn en de juiste mindset te hebben. We leggen je in deze les uit waarom dit zo belangrijk is. Je leert daarnaast hoe je ontspannen kunt blijven, ook wanneer het lastig wordt.

  Via een animatie ontdek je hoe hormonen, die aangestuurd worden door je hersenen, voor een vlotte of juist trage bevalling kunnen zorgen. Na het bekijken van deze les weet je hoe je ervoor kunt zorgen dat de juiste hormonen vrijkomen.

  Om te downloaden - Bevallen met hoofd en lichaam en deze hormonen heb je nodig.

  Om te luisteren - Ontspannen en visualiseren.

  Les 6 - Wat als...?

  Ondanks je goede voorbereiding kan het toch gebeuren dat er een medische ingreep wordt voorgesteld. Je leert hoe je hier het beste mee om kunt gaan en welke vragen je kunt stellen om een weloverwogen keuze te maken. Want, vergeet niet, jij bent de baas. De arts kan iets voorstellen, maar jullie beslissen. Om te kunnen beslissen moet je weten wat de voor- en nadelen van diverse ingrepen zijn en welke eventuele alternatieven er zijn.

  Je krijgt binnen deze les informatie over de meest voorkomende problemen tijdens de bevalling en tips om deze op te lossen.

  Om te downloaden - Gouden tips om keuzes te maken, het inleiden van je bevalling, consultkaart inleiden of niet en tips voor het bevorderen van je ontsluiting.

  Les 7 - Het geboorteplan

  In deze les leggen we uit wat het nut is van een geboorteplan. Stap voor stap nemen we het geboorteplan door en krijg je tips voor het invullen van het bijgesloten geboorteplan. Samen weloverwogen beslissingen nemen en die ook vastleggen zorgt ervoor dat je de regie houdt en dat zorgverleners weten wat jullie wensen zijn.

  Om te downloaden - Jouw geboorteplan en informatie over pijnbestrijding.

  Maak kennis met docent

  sandra vuik verloskundige en eigenaar baby op komst

  In 1999 ben ik gestart met Babyopkomst.nl omdat ik het als verloskundige zo belangrijk vond en vind dat zwangeren op een eerlijke en wetenschappelijk onderbouwde manier informatie krijgen. Online verloskundige zijn heeft mij veel gebracht. Juist doordat er geen face to face contact is durven vrouwen veel opener te zijn en vragen te stellen die ze in de praktijk misschien gênant vinden. Het online werk heeft mijn leven erg verrijkt juist door de contacten via mail, hoe raar dit misschien ook klinkt.

  Het is mijn passie en missie om stellen op een eerlijke manier voor te bereiden op hun bevalling. Kennis overdragen en stellen begeleiden naar een goede bevalervaring, zit in mijn bloed. Ik vind het zó jammer om te horen dat iemand haar bevalling als vreselijk heeft ervaren, juist omdat het (meestal) niet nodig is.
  Vele onderzoeken hebben al aangetoond dat vrouwen die goed voorbereid zijn, die weten wat ze kunnen verwachten en vooral ook weten wat ze zelf kunnen doen en laten, veel positiever terugkijken op hun bevalling. In mijn cursus besteed ik dan ook veel aandacht aan alle mogelijke scenario’s die je tijdens je bevalling kunt tegenkomen, zodat jij/jullie niet overvallen worden en écht goed voorbereid zijn op de job die bevallen heet.

  Een positieve ervaring rondom de bevalling is iets wat ik iedere vrouw (en haar partner) gun.

  Liefs, Sandra Vuik

  Lesgeld bevallingscursus

  Deze online cursus bevat 7 videolessen die je kunt volgen waar en wanneer jij wilt, 17 downloads en 5 audiofragmenten.

  Je hebt 6 maanden toegang tot de cursus voor een investering van € 47,-.

  4,3
  4,3 van 5 sterren (op basis van 52 reviews)
  Uitstekend48%
  Heel goed40%
  Gemiddeld10%
  Slecht0%
  Verschrikkelijk2%

  Goede uitleg

  22 juli 2024

  De cursus geeft je meer inzicht in wat je kunt verwachten.

  M

  Nuttige cursus

  19 juli 2024

  Goed, evt wat meer ingaan op pijnbestrijding

  Anouk

  Prima cursus to the point

  17 juli 2024

  We hebben deze als ‘opfrissing’ gedaan bij onze 2e zwangerschap. Geen poespas, maar gewoon to the point informatie en redelijk korte modules. Dat is wel fijn met al een peuter in huis 🙂 Geluid kan iets beter in de opname. Maar verder goed te volgen.

  J

  Erg nuttige cursus

  15 juli 2024

  We vonden de cursus erg nutting. De cursus gaf ons een goed beeld over wat we konden verwachten van de bevalling. Ook de ademhalingsoefeningen uit de cursus waren tijdens de bevalling zeer nuttig.

  M

  Prima cursus

  5 juli 2024

  Dit is een prima cursus om goede handvaten te leren.

  Vooral les 1 t/m 3 zijn erg nuttig.

  De lessen erna vond ik veel herhaling bevatten en miste het onderdeel pijnbestrijding.

  Maar verder een prima cursus met handig invulformulier voor het geboorteplan.

  Manon

  gemaakt door verloskundigen

  Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
  Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

  geadviseerd door experts

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  weet wat je te wachten staat

  Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.