Hypnobirthing

Laat angst los en krijg vertrouwen

Stap voor stap begeleiding naar een meer ontspannen geboorte. Deze cursus is een combinatie van medische kennis, ervaring en een vleugje hypnobirthing.

 • Ontspannen bevallen
 • Hippe, eigentijdse cursus
 • > 5.000 tevreden cursisten
 • Docent: ervaren verloskundige
 • Door verloskundigen
 • 4,4 sterren
 • > 11.500 cursisten
 • Bijna altijd vergoeding verzekering

Door verloskundigen

> 11.000 zwangeren gingen je voor

4,4 sterren, honderden reviews

Bijna altijd vergoed door verzekering

Wat is hypnobirthing?

Je kijkt uit naar je bevalling, maar vindt het wel spannend. Angst is niet alleen een slechte raadgever, maar vertraagt je bevalling en verergert de pijnbeleving. Het is dus belangrijk om te zorgen dat de spanning niet de overhand krijgt. In deze cursus leer je technieken uit de hypnobirthing die ervoor zorgen dat je je angsten kunt loslaten en vol vertrouwen naar je bevalling toeleeft. Door op de juiste manier om te gaan met je ademhaling, door visualisatie oefeningen en  oefeningen in diepe concentratie kun jij iedere situatie aan.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het geen zweverig verhaal. Het hoofdonderwerp is vertrouwen in hoe de geboorte gaat verlopen.

Hoe werkt hypnobirthing

Als verloskundigen weten we als geen ander dat vrouwen die de kunst verstaan om te ontspannen en goed te ademen, soepeler bevallen. Een belangrijk onderdeel van hypnobirthing is het aanleren van ontspannings- en ademhalingstechnieken waardoor je volledig in jezelf kunt keren en kunt focussen op het proces wat baren heet.

In deze cursus combineren we technieken uit de hypnobirthing, waarvan we in de praktijk zien dat die werken, en combineren die met de kennis, tips and tricks die wij als verloskundigen hebben over het geboorteproces. Zo krijg jij eerlijke voorlichting en het beste van twee werelden.

Hypnobirthing oefeningen

De kracht van hypnobirthing is de diepe ontspanning die je kunt bereiken als je de technieken onder controle hebt.
Hiervoor zitten in deze cursus verschillende ademhalingsoefeningen, in iedere fase van je bevalling is een andere ademhalingstechniek wenselijk.
Daarnaast zijn er visualisatie-oefeningen en oefeningen in diepe concentratie.
Veel oefeningen zijn heel geschikt om samen met je partner te doen zodat hij/zij ook weet hoe je terug te brengen in ontspanning mocht jij tijdens de bevalling even de draad kwijt raken.

Ervaringen met hypnobirthing

Een greep uit de feedback die wij kregen van oud cursisten:

´Vanaf les 1 vond ik het al erg leuk om alle nieuwe dingen te leren en keek erg uit naar de komende lessen. Het heeft mij de vertrouwen gegeven in het proces en in mijn lichaam. Kijk enorm uit na de bevalling, mede door deze cursus!´

´Stof wordt duidelijk en begrijpelijk in details uitgelegd. Dit zorgt ervoor dat je vol zelfvertrouwen je bevalling in gaat´

´Een hele fijne cursus waar bij je in gaat op je eigen krachten. Erg informatief en een echte aanrader.

Volg de cursus hypnobirthing en begin ijzersterk aan de geboorte van je kindje

Uit de onderzoeken komt naar voren dat zelfhypnose tijdens de bevalling kan helpen bij:

 • Minder pijn tijdens de bevalling
 • Kortere duur van de bevalling
 • Hogere apgar score baby
 • Minder complicaties
 • Sneller herstel moeder
 • Meer positieve start voor moeder na de bevalling

Begin met deze cursus liefst rond 25-30 weken (eerder is ook prima). Zo heb je voldoende tijd om te oefenen in ontspanning, visualisatie en zelfhypnose.

  Inhoud van de cursus hypnobirthing

  In 14 video lessen, een compleet cursusboek + vele downloads leer jij alles over onderstaande onderwerpen en meer:

  Les 1: Ontspanning en onderbewustzijn.

  Hoe kun je meer ontspannen tijdens je zwangerschap? Wat is het verschil tussen stress & ontspanning op je lichaam? En hoe helpt dit je bij de geboorte? Ook gaan we het hebben over onbewuste gedachten en hoe iedere gedachte invloed heeft op je lichaam. Het kan je dus helpen, wanneer je aan de slag gaat met je mindset.

  Videolessen 1.1 + 1.2

  Les 2: verbinden

  De connectie met je baby begint al op het moment dat je zwanger raakt. De relatie en de hechting begint daar en groeit samen met je buik, de bewegingen en je kindje op beeld zien tijdens een echo. Hoe bijzonder is dat! Maar wist je dat je ook verdieping kunt zoeken in deze verbinding?

  Videolessen 2.1 + 2.2

  Les 3: geboorte inspiratie

  Wat is er allemaal mogelijk in bevallingsland? Wat zie jij voor je wanneer je denkt aan de geboorte dag? Veel mensen kennen het typische beeld van een vrouw die liggend op haar rug bevalt, met haar benen naar haar toegetrokken, maar wist je dat deze houding eigenlijk het minst bevorderlijk is voor een soepele geboorte?

  Videoles 3.1 + geboortefilmpjes

  Les 4: de geboorte

  Hoelang denk je dat een gemiddelde bevalling van een eerste kindje duurt? En wist je dat de geboorte uit verschillende fases bestaat? Inmiddels weet je dat verschillende ontspanningsmanieren je helpen voor een soepelere geboorte, maar wat helpt je nog meer? Kennis geeft namelijk vertrouwen, en vertrouwen zorgt ervoor dat je kan ontspannen. En naar mijn mening is dat de sleutel tot een positieve geboorte ervaring

  Videolessen: 4.1, 4.2 en 4.3

  Les 5: geboortewensen

  Het is belangrijk om te beschrijven wat je graag zou willen tijdens de geboorte, voor jezelf en de mensen die je steunen. Je zorgverlener(s) wil je namelijk zoveel mogelijk op maat helpen, maar daar hebben ze jou voor nodig. Als jij niet kan vertellen wat jij nodig bent, wat voor jou werkt (en wat niet) of wat er in jou leeft, dan wordt het voor de zorgverlener lastig om samen te werken naar een mooie geboorte. Je geboortewensen uitschrijven (samen met je partner) dragen bij een positieve geboorte ervaring.

  Videoles 5.1

  Les 6: oxytocine bubbel

  Inmiddels weet je hoe belangrijk het hormoon Oxytocine is. Hoe bijzonder is het, dat dit hormoon zorgt voor de weeën, maar ook voor de ontspanning om de weeën beter op te vangen. Tijdens de geboorte kun je ‘high on oxytocine’ zijn, ook wel je bevallingsland genoemd. Waardoor je beter de weeën kunt opvangen, meer gefocused en ontspannen bent.

  Videoles 6.1 en 6.2

  Les 7: wat als?

  Kennis geeft vertrouwen. De meeste geboortes verlopen fysiologisch, maar er zijn ook situaties waarin je moet schakelen. Deze tools heb je in de afgelopen dagen gekregen en kun je zelf meer verder aan de slag. Het is belangrijk om te weten dat je een keuze hebt, in alle situaties. En dat er dus ook medische situaties mogelijk zijn. Geen angst, maar juist vertrouwen door deze informatie.

  Videoles 7.1 en 7.2

  Naast alle lessen heeft Doete werkboeken ontwikkeld en krijg je vele downloads en oefeningen.

  Gratis extra bonusmateriaal

  • Een compleet cursusboek van maar liefst 40 pagina's
  • 6 werkboeken met opdrachten en verdiepingen bij de betreffende les
  • Audio bestanden - Ontspannings- en ademhalingsoefeningen

  Maak kennis met docent

  Doete verloskundige en docent hypnobirthing

  Ik ben Doete, verloskundige en zwangerschapsexpert bij Dubbel Zen. Vanaf 2012 tot 2023 heb ik gewerkt als klinisch verloskundige én heb ik me daarnaast gespecialiseerd in technieken en hulpmiddelen voor een ontspannen zwangerschap en bevalling.

  Tijdens mijn werk als verloskundige merkte ik dat mijn visie naar achteren geschoven werd door de drukte en andere prioriteiten. Met Dubbel Zen kan ik deze weer vooropstellen en stellen echt goed voorbereiden op hun bevalling.

  Mijn ervaring als verloskundige, moeder en echoscopiste, maar ook mijn massage trainingen (in Thailand) en Hypnobirthing opleiding maken dat ik jou als zwangere én partner optimaal kan begeleiden tijdens jullie zwangerschap.

  Zo geef ik tips voor extra ontspanning in de podcast Podnataal (Spotify) én nu dus ook deze online zwangerschapscursus waar mijn kennis en kunde als verloskundige samenkomt met de technieken  vanuit de hypnobirthing en andere hulpmiddelen voor een bevalling vol vertrouwen. Want natuurlijk kun jij bevallen!

  Geen geitenwollen-sokken-puf-cursus, maar een leuke en praktische cursus voor meer ontspanning tijdens de zwangerschap en ter voorbereiding op de geboorte.

  "Iedere ouder verdient het om met een warm gevoel terug te kijken op de zwangerschap en geboorte. Daar help ik je graag bij!"

  Lesgeld & vergoeding

  Elders ruim € 200,00 bij ons slechts € 97,-!

  De online bevalcursus "HypnoBirthing" bevat 14 video lessen een compleet cursusboek, werkboeken, ontspanningsaudio's  en andere downloads. Je hebt 6 maanden toegang tot de cursus voor een investering van 97 euro.

  De cursus wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed als je aanvullend verzekerd bent (check de voorwaarden van je eigen verzekering).

  Reviews

  4,1
  4,1 van 5 sterren (op basis van 74 reviews)
  Uitstekend34%
  Heel goed48%
  Gemiddeld15%
  Slecht3%
  Verschrikkelijk0%

  Fijne cursus!

  21 juli 2024

  Ik vond het fijn deze cursus te doen en meer te leren over hypnobirthing en hoe belangrijk ontspanning/positief denken is. Ik was van te voren bang dat het misschien te ‘zweverig’ voor mij zou zijn, maar dat was helemaal niet zo.

  Imara

  Prima

  17 juli 2024

  Persoonlijk had ik iets meer hypnose verwacht + ademhalingsoefeningen. Voor de rest prima informatie.

  Michelle Koelstra

  Goed om bewust te worden van wat al goed gaat

  14 juli 2024

  Tijdens mijn hele zwangerschap ben ik erg rustig en positief, een kant die ik van mezelf niet zo goed ken, maar dus wel op het juiste moment in mijn leven oppopt! Deze cursus heeft mij in laten zien wat al goed gaat en ook weer bewust gemaakt van logische dingen, maar waarvan het fijn is deze goed op een rijtje te hebben. Het zijn ook korte, behapbare filmpjes, waardoor je goed je aandacht erbij kan houden.

  Lauren

  Fijne cursus

  31 mei 2024

  Fijne cursus als basis voor de bevalling

  Nienke

  Fijn, compleet, geeft vertrouwen

  26 mei 2024

  Heel fijn om alle informatie te krijgen op een fijne, vriendelijke en positieve manier. Ik heb er echt vertrouwen door gekregen!

  Laura

  gemaakt door verloskundigen

  Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
  Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

  geadviseerd door experts

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  weet wat je te wachten staat

  Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.