Goed voorbereid bevallen

Een praktische cursus om goed voorbereid te bevallen van je eerste of juist volgende kindje. Een cursus door verloskundige Wietske van Luipen met veertien videolessen en tien handige, downloadbare documenten.

Zwanger!

Wat doen hormonen met je in de zwangerschap, zowel geestelijk als lichamelijk? Zwangerschap is een life changing event, hoe sta je samen sterk als partners en blijf je goed communiceren?

De band met je baby

Een goede hechting met je baby begint al in de zwangerschap en werkt door in het hele leven van jullie kind. Wat kun je doen als ouders om een goede hechting te bevorderen en wat zijn hierbij praktische tips?

Partnerles!

Je vrouw of vriendin is zwanger maar voor jou verandert er ook veel. Je moet je voorbereiden op veranderingen in je leven en de keuzes die jullie moeten gaan maken. Er zal veel op je af komen. Hoe kun je dit in goede banen leiden, je voorbereiden en vooral ook genieten?

Waar kun je bevallen?

Waar willen jullie bevallen? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties? Deze kennis zorgt ervoor dat jullie een keuze kunnen maken waar jullie je goed bij voelen.

Het geboorteplan

In deze les leren jullie wat het nut van een geboorteplan is en hoe je een goed geboorteplan schrijft. Wat zijn jullie wensen/ideeën rondom de bevalling en het kraambed. En hoe denken jullie over zaken rondom de hechting met jullie kindje?

Baringspijn

Bevallen doet pijn en dat is natuurlijk erg spannend. Maar wat is het nut van baringspijn en hoe kun je het zelf beïnvloeden? Fijn als je weet hoe je lichaam werkt en wat jij kunt doen om de pijn hanteerbaar te houden.

Pijnbestrijding thuis en in het ziekenhuis

Welke pijnbestrijdingsmethoden zijn er als je thuis bevalt of in het ziekenhuis. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende methoden en hoe goed helpen ze?

De bevalling; eerste fase

Spannend… Hoe zal je bevalling beginnen? Krijg je eerst weeën of breken de vliezen? Wat is een harde buik en wat gebeurt er tijdens de eerste weeën met jouw baarmoeder?

De bevalling; tweede fase

Je bevalling is nu echt begonnen en je zit in de actieve fase. Hoe vang je deze weeën op? Welke houdingen kun je aannemen en hoe oefen je met ademhalen? Met veel oefeningen en 3D animaties ben jij goed voorbereid!

De geboorte

Het moment waar je al maanden op wacht…. Je krijgt persdrang…..Hoe adem je en hoe ga jij straks persen? De geboorte wordt uitgelegd met tekst en 3D animaties. Zo weet jij straks alles over wat er in je lijf gebeurt. En weet: kennis geeft rust!

Nageboorte tijdperk

Nadat jullie baby is geboren moet de placenta nog geboren worden, hoe gaat dat? Altijd al nieuwsgierig geweest naar de reflexen van jullie baby en wat het lichamelijk onderzoek bij jullie baby inhoudt? In deze les hoor je hier alles over.

Het gouden uur

Zó belangrijk: het eerste uur na de geboorte van jullie baby! Ik leg jullie uit waarom dit zo belangrijk is en wat je praktisch kunt doen om de eerste kennismaking met jullie baby vloeiend te laten verlopen.

De stuit en keizersnede

We bespreken de stuitligging; uitwendige versie en welke keuzes je kunt maken. Ook de verschillende keizersnede’s komen uitgebreid aan bod. Zo sta je niet voor verassingen mocht je bevalling anders gaan.

De kraamtijd

En dan zijn jullie ouders! Gefeliciteerd! Wat kun je in de eerste week verwachten? Waar moet je op letten bij zowel jou als je baby? Een goede voorbereiding geeft in ieder geval rust!

Verder met de cursus

Inhoudsopgave cursus

 • Goed voorbereid bevallen
  • Zwanger!
  • De band met je baby
  • Partnerles!
  • Waar kun je bevallen?
  • Het geboorteplan
  • Baringspijn
  • Pijnbestrijding thuis en in het ziekenhuis
  • De bevalling; eerste fase
  • De bevalling; tweede fase
  • De geboorte
  • Nageboorte tijdperk
  • Het gouden uur
  • De stuit en keizersnede
  • De kraamtijd