Cursussen voorbereiden op je bevalling

Ontspannen aan je bevalling beginnen is belangrijk.

Helaas zien de meeste zwangeren in meer of mindere mate op tegen hun bevalling. Op zich logisch want alles wat je hoort en ziet maakt het moeilijk om je voor te stellen dat een bevalling rustig en ontspannen kan verlopen en ja, zelfs mooi kan zijn. Vrouwen die hun bevalling als mooi ervaren hoor je niet in de media, het is met medische verhalen blijkbaar zo dat we liever de gruwel verhalen vertellen dan de mooie, kalme, rustige bevallingen.

En dat is super jammer, want doordat jij alleen de horror verhalen hoort en ziet wordt jouw brein gebrainwasht. Bevallen ís vreselijk, dat is waar jouw hersenen continu mee gevoed worden. De kans dat jij hierdoor in meer of mindere mate opziet tegen je bevalling en er misschien zelfs wel bang voor bent is daardoor groot. En dat heeft verregaande consequenties.

Angst en spanning zorgt er namelijk voor dat je lichaam in de vecht-vlucht stand staat en hierdoor veel van het hormoon adrenaline aanmaakt. En dat hormoon wil je liever niet tijdens je bevalling. Adrenaline vertraagt je bevalling, het remt de weeën en verergert de pijnbeleving.

Bij een barende die ontspannen is wordt geen (of heel weinig) adrenaline aangemaakt maar juist veel oxytocine, wat voor goede weeën en dus een vlot verloop van de bevalling zorgt, Daarnaast maakt haar lichaam veel endorfine aan, een lichaamseigen morfine-achtige stof die pijnstillend werkt.

Een bevalling verloopt daardoor soepeler en is minder pijnlijk als je ontspannen bent.

Naast het effect van de hormonen kennen we ook het nocebo en placebo effect.

Nocebo wil zeggen dat hoe jij pijn ervaart afhankelijk is van hoe jij ergens over denkt. Heb jij negatieve verwachtingen van je bevalling, ben je bang en onzeker, dan zul je de pijn als erger ervaren dan wanneer je vol vertrouwen en met het idee ‘Yeah mijn kind wordt zo geboren’, aan je bevalling begint.
Aan de andere kant kennen we het placebo effect: zijn jouw verwachtingen positief, begin je vol verwachting en vertrouwen aan je bevalling dan zal je de pijn als minder erg ervaren.

De invloed van je mindset op de bevalling is groot.

In onze cursussen leer je hoe jij je mindset kunt beïnvloeden, wat je kunt doen om de juiste hormonen te laten stromen en nog veel meer.

Zonder angst en vol vertrouwen aan je bevalling beginnen, dat is wat we jou bieden door het volgen van één van onze cursussen.

Omdat iedereen anders is bieden we 3 verschillende cursussen aan, de éne cursus heel back to earth, de andere op basis van yoga en mindfulness en de derde cursus op basis van HypnoBirthing. Zo is er voor ieder wat wils, maar ook zeker voor iedereen een cursus die je op jouw manier goed voorbereid op je bevalling.

Welke cursus je ook kiest, al onze cursussen zijn een vervanging van een ‘gewone’ zwangerschaps-/bevalcursus.

 

Voordelen van het volgen van onze online bevalcursussen:

  • Je volgt de cursus op het moment en in het tempo dat het jou uitkomt.
  • Je hoeft er de deur niet voor uit.
  • Gewoon even thuis op de bank een les kijken, hierdoor past het altijd in je drukke sociale leven.
  • Je partner kijkt de (video) lessen makkelijker mee. Heel veel partners moeten bijna worden meegesleept naar een ‘pufcursus’. In onze lessen wordt de partner écht betrokken bij het bevalproces en leert hij/zij hoe belangrijk zijn/haar rol is tijdens de bevalling. Hierdoor worden jullie een echt bevalteam.
  • Al onze cursussen worden gegeven door medisch professionals. Veelal verloskundigen, want wie weet er nu beter wat jou op welk moment van je bevalling kan helpen!
  • Je hebt minimaal 6 maanden toegang tot jouw cursus, hierdoor kun je de lessen meerdere malen terugkijken. Wij adviseren dit ook te doen. Immers, als je iets vaker hoort en oefent blijft het beter hangen en kun je het makkelijker toepassen op het moment dat je het nodig hebt. Je bent dan niet de helft al weer vergeten 😉

Bij al onze cursussen hopen we dat je partner ook meekijkt. Immers, bevallen doe je samen. en hoe je samen een super goed team wordt en je partner ook weet hoe hij jou kan ondersteunen, dat leer je in één van onze cursussen.

Veel van onze cursussen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, vraag ernaar bij je zorgverzekeraar.

Goed voorbereid bevallen

Je wilt je graag goed voorbereiden en houdt van praktische kennis en veel tips? Je wilt alles weten over de bevalling, de weeën, pijnstilling, geboorteplan, de kraamweek en nog veel meer? Volg dan deze moderne, frisse cursus samen met je partner!
Naast alle ins en outs over je bevalling gaat verloskundige Wietske van Luipen ook in op wat zwangerschapshormonen met je doen en hoe je om kunt gaan met allerlei klachten, geeft ze eerlijke info over omgaan met pijn en welke vormen van pijnbestrijding er zijn én sluit ze af met tips voor je kraamdagen. Een heel praktische cursus voor de meer nuchtere types onder ons.

Fit & in balans bevallen met yoga en mindfulness

Een bewuste en krachtige voorbereiding op je bevalling op basis van yoga, mindfulness en bekkentherapie. Deze cursus volg je liefst al vanaf vroeg in de zwangerschap zodat je zoveel mogelijk profijt hebt van de vele fijne oefeningen die de docente je geeft ter versterking van je spieren en bekken.
Goede uitleg over wat er in je lichaam gebeurt tijdens de bevalling en hoe jullie hier op in kunnen spelen, gecombineerd met fijne (yoag) oefeningen en tips voor lichaam en geest. Je leert te ontspannen als het kan en te focussen als het moet. Gegeven door fysiotherapeute Jacqueline Luchtmeijer die al haar hele werkzame leven zwangeren begeleid. Een cursus voor de zwangere en haar partner die actief bezig willen zijn én super voorbereid willen worden op de bevalling.

Voorbereiden op basis van HypnoBirthing

Een voorbereiding op de bevalling gebaseerd op ontspanning, visualisatie en zelfhypnose. Een cursus die doet vermoeden dat het zweverig is, maar niets is minder waar. Je maakt het zo zweverig als je zelf wilt. De cursus is gericht op beide toekomstige ouders, jullie leren ademhalingstechnieken en alles over het geboorteproces, zodat vertrouwen het wint van angst. Ook als het niet gaat zoals je had verwacht.
Verloskundige Imke van Soest vertelt je precies wat angst met je doet en hoe het je bevalling beïnvloed, maar ook hoe je angsten en beperkende gedachten kunt overwinnen.

Vind jij een goede voorbereiding op je bevalling belangrijk en wil je precies weten wat de lesinhoud is van de verschillende cursussen? Ga dan naar de volgende cursus pagina’s:
Goed voorbereid bevallen 
Fit en in balans bevallen
Voorbereiden op basis van Hypnobirthing

Naast bovengenoemde cursussen ter voorbereiding op je bevalling bieden we ook nog de zeer interessante cursus Voeding en zwangerschap aan. In deze cursus leer je hoe je gemakkelijk en snel gezond en vooral ook lekker kunt eten. Waarbij diëtiste Anouk Bolhaar er natuurlijk vooral op let dat je alle extra’s die je in de zwangerschap nodig hebt ook binnenkrijgt.

Wil jij graag goed voorbereid zijn op de komst van jullie baby en de veranderingen die het ouderschap met zich meebrengt in jullie leven?

Kijk dan ook eens naar onze cursus Leer je baby kennen, waarin babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels je onder andere alles leert over de omgang met je baby, inspelen op zijn behoeftes én het herkennen van de verschillende huiltjes.
En de cursus “Jonge ouders, en dan?” waarin pedagoog Els Brakman jullie super goed voorbereid op de veranderingen die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Wist jij dat 81% van de ‘jonge’ ouders relatieproblemen ervaart in het eerste jaar na de geboorte van hun kind? Het krijgen van een kind is een life changing event. Door jullie hier goed op voor te bereiden kunnen veel problemen voorkomen worden en gaan jullie relaxed beginnen aan het ouderschap. Deze cursus is vanaf oktober 2018 beschikbaar