Zwangerschapsyoga voor een goede balans

Online zwangerschapsyoga voor een goede balans

Tijdens de zwangerschap verandert veel in het lichaam. Het is een unieke ervaring, een periode die je hooguit een paar meemaakt in je leven. Yoga leert je om te luisteren naar je lichaam. Bij zwangerschapsyoga is dit uiteraard toegespitst op zwanger zijn en bevallen. Je leert bewust te worden van wat er speelt in je lichaam op dat moment. Hierbij staan ervaring, aandacht, ademhalingsoefeningen, gevoel en bewustwording centraal. Door met aandacht te oefenen, leer je o.a. je gevoel beter ontwikkelen, komen je gedachten tot rust en leer je je grenzen kennen èn respecteren.

Bij zwangerschapsyoga gaat het om balans tussen draagkracht en draaglast.

Zwangerschapsyoga: het belang van ademen

Door concentratie op ademhaling ontwikkelen we een vollediger ademhaling; dit geeft lichaam en geest rust en ontspanning. Yoga heeft als rode draad ademhalingsoefeningen. Bij zwangerschapsyoga zorg je ervoor dat adem en beweging in harmonie komen waardoor je spieren in actie meer zuurstof krijgen, met het gevolg dat je doorbloeding verbetert en afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Bovenal blijft het luisteren naar jezelf het belangrijkste gereedschap. Zwangerschapsyoga is daarom ook bij uitstek geschikt om zwangerschapskwalen zoals lage rug- en bekkenklachten te voorkomen of verminderen.

Hulp bij rug- en bekkenklachten

Je ademhalingsspieren worden tijdens zwangerschapsyoga soepeler en krijgen meer ruimte voor de adem. Je adem zoekt altijd de weg van de minste weerstand en door te rekken maak je ruimte. De adem werkt ook op geestelijk niveau: door je aandacht op je adem te richten, komen je gedachten tot rust. Door het oefenen raak je vertrouwd met je ademhaling en leer je hoe je jezelf tot rust brengt en kunt doorademen in lastige situaties en in diverse yogahoudingen, ook als deze niet altijd even gemakkelijk of fijn voor je zijn; zoals bij een bevalling ☺. Je baby is zich al bewust van je bewegingen, gedachten, emoties. Juist tijdens zwangerschapsyoga ben je hier zelf ook heel bewust mee bezig en zorg je voor een rustige basis voor je kindje.

Hoewel ontspannen essentieel is, is zwangerschapsyoga veel meer dan alleen ontspannen.

Mentaal en fysiek sterk

Bij zwangerschapsyoga zijn de oefeningen aangepast aan je zwangere lichaam.
De oefeningen helpen je om fysiek en mentaal sterk en fit te blijven of te worden tijdens je zwangerschap en je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’ en tijdens een zwangerschap verbind je niet alleen lichaam, geest en ademhaling met elkaar, maar je bevordert ook de verbinding met jezelf en je nieuwe kindje. Door te weten wat er in je lichaam gebeurt, kun je de zwangerschap en bevalling met meer vertrouwen doorlopen.

Veilig en bevorderend

Yoga betekent eenheid, integratie en discipline, lichaam en geest verenigen en jezelf leren kennen. Het betekent ook evenwicht brengen van twee tegenpolen. Ons dagelijks leven bestaat uit tegenstellingen: werk en rust, in- en uitademing, spanning en ontspanning. Yoga is een middel om de juiste balans te vinden in je dagelijks leven. Zwangerschapsyoga houdt hierbij rekening met jouw zwangerschap. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon relaxine aan. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je gewrichtsbanden in je bekken losser worden; hierdoor kan het zijn dat je bij bepaalde yogahoudingen ineens verder kunt dan voorheen. Maximale grenzen opzoeken kan dus nog steeds, zolang het goed voelt.

Bevallen is topsport

Als je een nieuwe sport wilt leren en beoefenen, dan ga je daar ook een cursus of training voor doen. Je gaat bewegingen oefenen, eigen maken, trainen. Ook de mindset speelt hierin een essentiële rol: topsporters visualiseren vaak vooraf de bewegingen en de uitkomst van een wedstrijd. Uit onderzoek is gebleken dat dit het uiteindelijke effect positief beïnvloed. Door zwangerschapsyoga leer je hoe je je mindset vóór jou laat werken in plaats van tegen jou.

Online zwangerschapsyoga bij Babyopkomst

Wij bieden je bij Babyopkomst een unieke online cursus aan: Fit & in balans met yoga en mindfulness . De cursus richt zich op een bewuste en krachtige voorbereiding op je bevalling, op basis van zwangerschapsyoga en mindfulness. Een praktische cursus met duidelijke uitleg over wat er in je lichaam gebeurt tijdens de bevalling, met adviezen van een zwangerschapsyoga-docent.

Doordat onze cursus online wordt aangeboden, kun jij deze volgen op het moment dat het jou uitkomt en waar het jou uitkomt. Je kunt de cursus volgen op je mobiel, tablet, desktop of laptop, of zelfs op TV. Interessante les? Je kunt onze lessen zo vaak terugkijken als je wilt,we adviseren je zelfs om de lessen over de bevalling vaker terug te kijken: de kracht van herhaling…
Juist omdat al onze docenten medisch professionals zijn, worden onze cursussen vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Het is geen ‘lekker lui op de bank’-cursus, maar de enige online cursus waarbij je sportkleding aantrekt en actief mee gaat doen om je zwangerschap, bevalling en herstel tot een positieve ervaring te maken; in deze cursus staan ervaring, aandacht, ademhalingsoefeningen, gevoel en bewustwording centraal.

Ben je geïnteresseerd in onze online zwangerschapsyoga cursus?

Je kunt je aanmelden voor de cursus ‘Fit & in balans met yoga en mindfulness’ via deze pagina. Wil je graag meer weten over de cursus of heb je een andere vraag? Vul dan ons contactformulier in. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen. Een overzicht van al onze online cursussen vind je hier.

Actie!

Schrijf je je in voor een online zwangerschapscursus? Dan ontvang je geheel gratis het boek ‘Positief over bevallen’ ter waarde van €22,50!