Gezonde leefstijl verdient jouw volle aandacht

Een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap is echt iets om over na te denken!

Ja écht, een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap verdient jouw volledige aandacht!

En niet alleen wanneer je zwanger bent, maar ook zeker al vanaf het moment dat er de wens is voor een kindje. Waarom? Allereerst natuurlijk omdat je de kans op het krijgen van een gezond kindje vergroot. En welke ouder wil dat nou niet het allerliefst.
Maar er is meer, en daar vertel ik je graag alles over in dit artikel. Lees je mee?!

Jouw leefstijl is de toekomst van je kindje

De eerste 1000 dagen bepalen wie jouw kindje wordt. Dit is de periode vanaf het moment dat je kinderwens er is, je zwangerschap en de eerste 2 levensjaren van je kindje. Je legt in deze periode als ouder de basis voor de rest van het leven van je kindje. Invloeden als bijvoorbeeld voeding, leefstijl, stress en liefde, hebben in deze periode enorm veel invloed op hoe de genen bij je kindje tot uiting komen. Je kunt de genen van je kindje niet veranderen, maar je kunt wel de ideale omgeving proberen na te streven voor je kindje en hiermee beïnvloeden hoe de genen hun werk kunnen doen. Nieuwsgierig hoe je dat kunt doen?

Gezonde leefstijl voor je zwangerschap

Het begint al voordat je zwanger raakt. Wanneer je de wens voor een kindje krijgt zijn er verschillende factoren die de kans op een zwangerschap vergroten. Factoren waar jij en je partner een positieve invloed op kunnen hebben! Het beste advies is dan ook om zo snel mogelijk te starten met het ‘upgraden’ van jullie leefstijl en eetpatroon voordat je zwanger wil raken.

En twijfel je of dit wel echt een meerwaarde heeft? Dan kan ik je vertellen dat bij stellen die bij het Erasmus Medisch Centrum naar het gezond zwanger spreekuur gaan, de kans op een zwangerschap na twee consulten al stijgt met 60%!! Bijzonder, vind je niet?

Wat wordt er eigenlijk bedoelt met een gezonde leefstijl?

Kort samengevat komt een gezonde leefstijl op de volgende adviezen neer:

  • Gebruik gezonde, voedzame en gevarieerde voeding
  • Streef naar een gezond gewicht
  • Rook niet, ook niet passief
  • Drink geen alcohol en gebruik geen drugs
  • Beweeg dagelijks
  • Pak voldoende nachtrust
  • Vermijd stress
  • Vermijd zoveel mogelijk hormoon verstorende stoffen

Verder is het ook belangrijk dat je vanaf het moment dat je wens voor een kindje er is, je dagelijks foliumzuur neemt. Deze vitamine zit van nature in onze voeding, maar je krijgt bij een gevarieerde voeding al bijna niet voldoende foliumzuur binnen. En zeker wanneer je zwanger wil worden is het nodig om een extra voorraadje op te bouwen in je lichaam. Foliumzuur vermindert namelijk de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje. Kies wel voor de natuurlijke vorm van foliumzuur, zodat je lichaam het goed op kan nemen.

Gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap

En dan ben je eenmaal zwanger! Je zwangerschap wordt vaak genoemd als een periode in je leven waarin je motivatie om een gezonde levensstijl te hebben toeneemt. Gelukkig maar! Want dit maakt het makkelijker om positieve veranderingen ook vol te houden.

Toch is je zwangerschap ook een periode van intense fysieke en psychologische verandering. Wees dus een beetje lief voor jezelf. Met kleine stapjes kun je echt al veel betekenen voor de toekomst van het kindje in je buik. Probeer bijvoorbeeld elke dag wat meer te bewegen. Start eens met een wandeling van 10 minuten en probeer dit langzaam op te bouwen. En vergeet ook niet dat je elke dag weer opnieuw kunt beginnen.

Een gezonde leefstijl helpt je een fijne zwangerschap te hebben

Wist je dat gezonde en gevarieerde voeding je ontzettend veel kan brengen tijdens je zwangerschap?

Het zorgt voor een betere weerstand en een betere mentale gesteldheid. Door voldoende aanbod van de juiste voedingsstoffen verlaagt de kans op klachten als vermoeidheid, bloedarmoede, obstipatie, blaasontsteking, vergeetachtigheid, postnatale depressie en botontkalking op de lange termijn.
Oók zorgt gezonde voeding ervoor dat je niet te veel of juist te weinig kilo’s aankomt in je zwangerschap, en je na de geboorte van je kindje snel weer fit en vitaal bent! Wat wil je nog meer? 😉

Een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap is dus echt iets om over na te denken! Vind je ook niet?

Anouk Bolhaar; diëtiste
Anouk verzorgt onze online cursus Voeding en zwangerschap. Een heel interessante online cursus die voorbij gaat aan hypes en jou gewoon eerlijk vertelt wat je nodig hebt, hoe je makkelijk, lekker en gezond eet en waar je op let bij het boodschappen doen.

Gezonde leefstijl: écht iets om over na te denken