Hypnobirthing, wat is het eigenlijk?

Hypnobirthing is hot en happening, maar wat is het eigenlijk?

Hypnobirthing is een techniek niet alleen een filosofie.

Het is een dankbare, ontspannen en stressvrije manier om je baby te baren, gebaseerd op de overtuiging dat alle baby’s in een sfeer van warmte, rust en vreugde geboren zouden moeten worden.

Hypno verwijst naar zelfhypnose, dit is een natuurlijke staat van bewustzijn waarbij lichaam en geest ontspannen zijn, maar waar je altijd de regie blijft houden over je lichaam en handelingen. Gebeurt het je weleens, dat je zo verdiept zit in een film, of in een boek en dat er dingen om jou heen gebeuren zonder dat je er erg in hebt? Dat is zelfhypnose! We zijn wakker en bewust van wat er om ons heen gebeurt, we tunen uit omdat de focus op iets anders gericht is.

Hoe meer je zelfhypnose oefent, des te dieper je kunt gaan, zodat je tijdens de bevalling de regie in eigen hand houdt zonder je te laten afleiden door de omgeving.

Je ondersteunt je lichaam optimaal en maakt gebruik van het natuurlijk pijnstillend vermogen van  je lichaam (aanmaak van endorfines), precies zoals de natuur het ooit heeft bedoeld.

Hypnobirthing kent veel voordelen:

  • Het doorbreekt het Angst-Spanning-Pijn Syndroom voor, tijdens en na de geboorte.
  • Het geeft je de controle tijdens het gehele proces, ook als het anders loopt dan gepland.
  • Het verkleint en elimineert in veel gevallen de noodzaak van chemische verdoving, inknippen en andere ingrepen.
  • Het vermindert de kans op uitputting tijdens het geboorteproces, je blijft fris en energiek terwijl je jullie kind ter wereld brengt.
  • Het zorgt voor binding tussen moeder, partner en baby voor, tijdens en na de prachtige ervaring van de geboorte.
  • De geboortepartner maakt deel uit van de geboorte en is niet alleen maar toeschouwer. Hij of zij heeft een belangrijke rol te vervullen.
  • Door goed geïnformeerd te zijn ontstaat een dieper wederzijds vertrouwen.
  • De ontspanning heeft een positief effect op de groei van de baby tijdens de zwangerschap en zorgt voor ruim voldoende zuurstoftoevoer tijdens de geboorte. de baby komt alert en uitgerust ter wereld en krijgt een liefdevol en ontspannen welkom.

HypnoBirthing wordt tegenwoordig door heel Nederland aangeboden.

Waar wij je op willen attenderen is dat niet iedere docent een medische achtergrond heeft. Iedereen kan in principe HypnoBirthing docent worden. En iedereen brengt het op haar of zijn eigen manier. Dus laat je vooral informeren en lees recensies.

Gaan jullie liever niet naar een groepsbijeenkomst of komen de tijden/ dagen niet goed voor jullie uit dan kan je de cursus ‘Voorbereiden op basis van HypnoBirthing’ ook online volgen.

Babyopkomst.TV bied online cursussen aan ter voorbereiding op je bevalling. Naast de bevalcursus HypnoBrithing vind je hier ook de cursus Goed voorbereid bevallen.